28 apríla, 2016Prezidentom Slovenskej komory exekútorov sa opätovne stal Miroslav Paller

Prezidentom Slovenskej komory exekútorov sa opätovne stal Miroslav Paller. Rozhodlo o tom nové prezídium komory, zvolené vo štvrtok 28. apríla 2016 na 20. konferencii exekútorov vo Vyhniach. Prezídium vo svojej funkcii potvrdilo aj doterajšieho viceprezidenta Branislava Plška.

Za svoju prioritu označil staronový šéf komory konštruktívne rokovania s novým vedením ministerstva spravodlivosti o budúcej podobe exekučnej legislatívy. „Po mnohých doterajších úpravách Exekučného poriadku a ostatných zákonov, ovplyvňujúcich pôsobenie súdnych exekútorov, by sme privítali stabilizáciu tejto legislatívy. Mala by priniesť rovnováhu medzi riešením ťažkej životnej situácie ľudí, ktorí sa nie vždy vlastnou vinou ocitli v exekúcii, a nárokmi veriteľov, ktorí od štátu očakávajú lepšie zabezpečenie vymožiteľnosti práva,“ povedal Paller.

Zároveň by podľa neho bolo vhodné upraviť postavenie a činnosť súdnych exekútorov tak, aby mohli zodpovedne, kompetentne a dôstojne vykonávať svoju základnú úlohu, teda konať ako štátom poverené osoby na zabezpečenie výkonu súdnych rozhodnutí.

Slovenská komora exekútorov je zákonom zriadená samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Konferencia exekútorov je najvyšším orgánom komory, stretáva sa spravidla raz ročne a každé tri roky volí členov prezídia ako výkonného orgánu. Prezídium potom rozhoduje o prezidentovi a viceprezidentovi.

Paller je súdnym exekútorom od roku 2000, prvýkrát ho za prezidenta komory zvolili 11. januára 2013. V predchádzajúcom funkčnom období zaviedol program Bližšie k ľuďom, ktorého hlavnými atribútmi sú spravodlivosť, transparentnosť a ústretovosť pri činnosti súdnych exekútorov.

Najznámejšou súčasťou programu je zavedenie bezplatnej poradne pre občanov v exekúcii, ktorá za vyše dva roky činnosti vyriešila osobne i elektronicky vyše 2 300 podnetov. Opätovné zvolenie úradujúceho prezidenta a viceprezidenta sa udialo prvýkrát v dvadsaťročnej histórii Slovenskej komory exekútorov.