7 februára, 2017Prezidentka českých exekútorov: Slovenská úprava exekúcií je pre nás inšpiráciou

Pozitívne výsledky zavedenia náhodného prideľovania exekúcií na Slovensku by podľa prezidentky Exekútorskej komory Českej republiky (EKČR) Pavly Fučíkovej boli významným argumentom v prospech zavedenia tohto princípu aj v Česku. „Veľmi pozorne sledujeme vývoj na Slovensku v súvislosti s novelou Exekučného poriadku. Princíp náhodného prideľovania exekúcii a miestnej príslušnosti exekútorov by sme veľmi radi videli aj v Českej republike,“ povedala Pavla Fučíková počas dnešnej návštevy Slovenska.

Šéfku českých exekútorov dnes prijala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Zaujímalo nás, aké hlavné odborné a politické motívy viedli ministerstvo k zavedeniu tejto prevratnej zmeny v exekučnom procese. V Českej republike spolupracujeme v tejto oblasti s justičnými kapacitami i neziskovými organizáciami a sme presvedčení, že bez podobnej systémovej zmeny sa nedokážeme zbaviť defektov, ktoré súčasná podoba exekúcií prináša,“ uviedla Pavla Fučíková.

Argumenty odporcov miestnej príslušnosti sú podľa Pavly Fučíkovej v oboch krajinách rovnaké. „Najväčšími odporcami sú veľkí veritelia ako banky či poisťovne, pre ktoré spravidla pracujú najväčšie exekútorské úrady. Podľa jednej štúdie až 80 percent českých exekúcií končí na 20 percentách úradov. Medzi jednotlivými úradmi sú pritom obrovské disproporcie. Žiaľ, na rozdiel od Slovenska vidí český minister spravodlivosti Robert Pelikán riešenie v zániku veľkej časti exekútorských úradov. Je presvedčený, že tieto disproporcie sú spôsobené neefektívnosťou malých a stredných exekútorských úradov a ich neschopnosťou zaoberať sa exekučných procesom. Tento názor však vo vedení komory rozhodne nezdieľame,“ upozornila Pavla Fučíková.

Prezidentka EKČR je presvedčená, že možnosti súdnych exekútorov sú širšie, ako im súčasné legislatívne rámce umožňujú využiť. „Súdni exekútori majú potenciál, ktorý by sa dal využiť aj pri inej činnosti, ako je exekučná,“ poznamenala Pavla Fučíková. Bez konštruktívneho prístupu politikov sa však situácia zmeniť nedá. „Exekučná činnosť je služba spoločnosti a zaslúži si podstatne väčšiu podporu od štátu, ako dnes požíva,“ dodala šéfka českých exekútorov.

Prezident Slovenskej komory exekútorov (SKE) Miroslav Paller je rád, že nová zákonná úprava pôsobenia slovenských súdnych exekútorov je inšpiráciou pre českých kolegov. „O zavedenie náhodného prideľovania ako zásadného protikorupčného nástroja sme dlho bojovali. Dnes je našou základnou úlohou pripraviť všetky úrady na nové podmienky, aby si pri náhodnom prideľovaní vedeli odborne, personálne i materiálne zastať svoju úlohu,“ povedal Miroslav Paller.

Návšteva českých kolegov: Zľava viceprezident EK ČR JUDr. Vladimír Plášil, LL.M, prezidentka EK ČR Mgr. Pavla Fučíková, prezident SKE JUDr. Ing. Miroslav Paller