16 decembra, 2020Slovenská komora exekútorov upozorňuje občanov, aby sa pred Vianocami zbytočne nezadlžovali

Slovenská komora exekútorov upozorňuje občanov, aby sa pred Vianocami zbytočne nezadlžovali. Neuvážené dlhy pod vplyvom emócií totiž môžu viesť k následným finančným problémom, ktoré sa môže skončiť až exekúciou.

„Zvlášť v dnešných neistých časoch, kedy sa kvôli pandémii koronavírusu výrazne menia aj ekonomické podmienky, môže byť rizikový aj úver, ktorý by inak človek zvládol splácať,“ povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Masívne reklamné kampane pred Vianocami prezentujú ľuďom pôžičky na vykrytie vianočných nákladov ako niečo prirodzené. „Emócie v predvianočnom období môžu výrazne ovplyvniť racionálne zváženie človeka, či zvládne splácanie nových dlhov .Túžba obdarovať či pohostiť svojich najbližších však určite nestojí za to, aby človek neuváženými finančnými záväzkami zobral na seba  vážne bremeno do budúcnosti. Pre finančné zdravie občanov jednoznačne platí, že by sme sa mali aj Vianoce zakrývať takou perinou, akú si môžeme dovoliť,“ poznamenal Miroslav Paller.

Podľa nedávno vydaného prieskumu sa zvýšil počet ľudí, ktorí uvažujú o vianočnej pôžičke, z vlaňajších päť na súčasných osem percent. V posledných troch rokoch je navyše stále vážnym problémom rýchle zadlžovanie sa slovenských domácností.

Ak sa už  ľudia predsa len rozhodnú prevziať na seba pred Vianocami nové záväzky, mali by hľadať alternatívu, ktorá ich v budúcnosti čo najmenej finančne zaťaží. „Určite je výhodnejšie vziať si úver z banky ako z nebankovej spoločnosti, ktoré majú nastavené menej prísne kritériá na bonitu klientov. Pri akomkoľvek úvere nie je najdôležitejším parametrom úroková sadzba, ale takzvaná Ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), ktorá odráža všetky náklady na úver, vrátane rôznych poplatkov či poistenia. Pri spotrebných úveroch zaplatí občan na úrokoch tým menej, čím kratšiu dobu splácania si zvolí. Pri kreditných kartách sa zasa výrazne oplatí splatiť dlh v rámci bezúročného obdobia,“ odporúča Miroslav Paller.